Marka Apple jest dobrze znana ze swoich autorskich rozwiązań, dzięki którym korzystanie z urządzeń z nadgryzionym jabłkiem jest czystą przyjemnością. To wszystko po to, aby sprzęt z systemem operacyjnym iOS dawał użytkownikom możliwość dzielenia się plikami bez konieczności wysyłania ich SMS-em albo za pośrednictwem wiadomości na jednym z serwisów społecznościowych. Właśnie na to pozwala AirDrop. Co to takiego, jak je włączyć oraz gdzie zapisuje pliki? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w naszym artykule.
Co to jest AirDrop w iPhone, iPad i nie tylko?
Co jest AirDrop? To jedna z autorskich i cenionych przez właścicieli iPhone, iPad czy Mac usług, dzięki którym możesz przesyłać pliki w sposób bezprzewodowy. Najprościej mówiąc, to ulepszona wersja Bluetooth. Funkcja ta jest dostępna wyłącznie dla urządzeń amerykańskiego producenta, jedynym warunkiem jest zainstalowany przynajmniej system operacyjny iOS 7. AirDrop pozwala na dzielenie się plikami o różnych rozmiarach i formatach. Możesz przesyłać zdjęcia, filmy, muzykę, zapisane dokumenty, kontakty, lokalizację i nie tylko, i to w bezpieczny i szybki sposób.
Na jaką odległość działa AirDrop? Podobnie jak w przypadku Bluetooth, tak i ta funkcja działa wyłącznie w przypadku urządzeń znajdujących się blisko siebie. Producent zadbał jednak o to, aby zasięg usługi robił wrażenie – jest to maksymalnie 10 metrów.
AirDrop – jak włączyć i wyłączyć?
Jak włączyć AirDrop? Wszystko zależy od tego, jakie masz urządzenie Apple. Jeżeli chodzi o iPhone i iPad, to możesz zrobić to na dwa sposoby. Pierwszy z nich to wejście w zakładkę Ogólne w ustawieniach, a następnie wybrać AirDrop. Wybierz odpowiednią opcję, decydując, czy chcesz otrzymywać pliki wyłącznie od kontaktów (bez ograniczeń czasowych), czy od wszystkich przez 10 minut. Możesz też włączyć AirDrop w centrum sterowania, przytrzymując kafelek z Wi-Fi i Bluetooth.
Jak włączyć AirDrop na Macu? Bez względu na to, czy masz laptop, czy komputer stacjonarny – wystarczy wejść w centrum sterowania lub skorzystać z szybkiego dostępu do usługi przesyłania plików, którą znajdziesz w górnym pasku (po prawej stronie). Po włączeniu AirDrop wybierz, od kogo chcesz odbierać pliki.
Co jeśli nie chcesz już dłużej korzystać z AirDrop – jak wyłączyć tę funkcję? Wystarczy powtórzyć powyższe kroki i po prostu odznaczyć tę opcję w ustawieniach lub centrum sterowania. A może zastanawiasz się, jak zmienić nazwę na AirDrop? Możesz zrobić to w ustawieniach (iPad i iPhone) lub w preferencjach systemowych w zakładce Udostępnianie (Mac). Modyfikując ją, zmieniasz ogólną nazwę posiadanego urządzenia.
AirDrop – gdzie zapisuje pliki, dlaczego nie działa i odpowiedzi na inne pytania
Jak korzystać z AirDrop i wykorzystać do maksimum potencjał i możliwości funkcji dostępnej na urządzeniach Apple? Poniżej znajdziesz odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
Dlaczego AirDrop nie działa?
Dlaczego AirDrop nie działa lub nie wyszukuje urządzenia? W większości przypadków powód jest prosty – funkcja nie została włączona na jednym ze sprzętów. Jeśli masz pewność, że usługa jest aktywowana, to spróbuj wyłączyć i włączyć ponownie urządzenia. Jeżeli to nie przyniesie efektu, masz do wyboru dwa rozwiązania – skorzystać z pomocy serwisu iDream lub spróbować samodzielnie przywrócić ustawienia fabryczne.
Jak przesłać zdjęcia przez AirDrop?
Apple zadbało o to, aby korzystanie z dostępnych usług było maksymalnie intuicyjne. Jak zatem przesłać zdjęcia za pośrednictwem AirDrop? Gdy włączysz już tę funkcję, wybierz interesujący Cię plik, np. zdjęcie, a następnie kliknij Udostępnij. Wybierz spośród opcji AirDrop i odbiorcę. Pamiętaj, że konieczne jest jego potwierdzenie – na ekranie wyświetli się komunikat.
A jak korzystać z AirDrop na komputerach Mac? Jest to tak samo łatwe. W tym przypadku wybierz pliki, kliknij prawy przycisk i wybierz opcję Udostępnij, a następnie AirDrop. Kolejne kroki wyglądają tak samo, jak w trakcie przesyłania danych z iPhone.
AirDrop – gdzie zapisuje pliki?
Co po skorzystaniu z AirDrop – gdzie ta funkcja zapisuje pliki? Wszystko zależy od ich formatu. Zdjęcia i filmy zostaną dodane do galerii, numer telefonu do kontaktów, podczas gdy strony internetowe są otwierane w apce Safari.