Jak przekazywanie prywatne iCloud chroni twoją prywatność w sieci?

Dostawcy internetu, operatorzy komórkowi, administratorzy stron WWW — każdy z nich ma dostęp do Twoich danych przeglądania i jest w stanie na ich podstawie stworzyć całkiem dokładny obraz Twojej aktywności w sieci. Jeśli zależy Ci na prywatności i nie chcesz na przykład, aby Twoje dane były wykorzystywane do celów marketingowych — przekazywanie prywatne iCloud to usługa dla Ciebie. Więcej o niej w poniższym tekście!

Co to jest przekazywanie prywatne iCloud?

Przekazywanie prywatne (Private Relay) to być może najciekawsza usługa dedykowana poprawie prywatności użytkowników, jaką oferuje Apple (a jest ich kilka) — i duży ukłon w stronę osób, które mają w zwyczaju na każdym urządzeniu instalować VPN.

W skrócie — pozwala ona ukryć dane użytkownika (adres IP, lokalizację oraz historię aktywności na stronach WWW) podczas przeglądania internetu tak, aby nikt — ani dostawcy usług sieciowych, ani administratorzy witryn, ani nawet Apple — nie mógł powiązać ich z Tobą i z Twoim urządzeniem.

Sama usługa została zaprezentowana przez firmę z Cupertino w 2021 roku, wraz z premierą iOS 15 — i stała się częścią płatnej subskrypcji iCloud+ (najtańszy pakiet kosztuje obecnie tylko 5 zł miesięcznie). Mogą z niej skorzystać użytkownicy urządzeń z systemami iOS 15, iPadOS 15, macOS Monterey i nowszymi.

Pytanie — w jaki sposób przekazywanie prywatne sprawia, że nasze dane stają się „niewidzialne”? 

Jak działa przekazywanie prywatne w iCloud?

Zasada działania Private Relay przypomina wspomniane już programy typu VPN. 

Na co dzień, gdy korzystasz z sieci i odwiedzasz kolejne witryny — wszystkie informacje dotyczące Twojej aktywności na stronach WWW są przekazywane z Twojego urządzenia na serwery danej witryny, oczywiście przy udziale dostawcy internetu. Przez sieć przechodzi samo zapytanie do serwera DNS (czyli w praktyce adres strony, na którą wchodzisz), adres IP powiązany z Twoim urządzeniem oraz jego przybliżona lokalizacja. Na podstawie tych danych — których przybywa za każdym razem, gdy otworzysz przeglądarkę! — usługodawcy są w stanie stworzyć zaskakująco dokładny profil Ciebie (jako użytkownika) i określić Twoją tożsamość. Z jednej strony może to pomóc przy optymalizacji sieci internetowej dostawcy, z drugiej — informacje te bardzo chętnie są wykorzystywane do celów marketingowych, także przez firmy trzecie. 

Co się stanie, gdy włączysz w iCloud przekazywanie prywatne? Każde zapytanie, które zostanie wysłane z przeglądarki Safari na Twoim urządzeniu będzie od tej pory przesyłane przez dwa niezależne od siebie przekaźniki.

  • Pierwszy, zarządzany przez Apple — otrzyma informację o Twoim adresie IP oraz lokalizacji; dane żądania DNS będą na tym etapie zaszyfrowane.
  • Drugi, należący do zewnętrznego operatora — odszyfruje informację o tym, na jaką stronę chcesz wejść i przypisze mu tymczasowy adres IP, niepowiązany z Twoim urządzeniem. Ostatecznie do sieci (czyli do dostawcy internetu oraz serwerów strony) trafi Twoje żądanie — ale bez Twojego rzeczywistego adresu IP.

Dzięki temu rozwiązaniu żaden podmiot nie będzie miał dostępu do kompletu Twoich danych — więc nie będzie w stanie powiązać Twojej aktywności z Twoim urządzeniem.

Z tak skonstruowaną siecią przekaźnikową jest tylko jeden problem. Gdy korzystasz z usług opartych na lokalizacji (na przykład szukasz w Google informacji na temat firm znajdujących się w okolicy), adres IP ma znaczenie — bo to on wskazuje na to, z jakiego miejsca łączysz się z siecią. 

Dlatego też w ramach usługi przekazywania prywatnego można zezwolić drugiemu przekaźnikowi na generowanie IP odpowiadającemu, w przybliżeniu, regionowi, w którym się znajdujesz. Tak, aby z danych przekazywanych do sieci dało się określić co najwyżej Twoje miasto — ale nie lokalizację urządzenia (i Twoją tożsamość).

Korzyści z używania przekazywania prywatnego

A więc podsumujmy:

  • Przekazywanie prywatne iCloud ogranicza dostawcom internetu zakres danych, jakie mogą gromadzić na Twój temat — uniemożliwia stworzenie profilu Twojej aktywności w sieci i powiązania go z Twoją osobą.
  • Dzięki temu, Twoje dane nie będą wykorzystywane w działaniach marketingowych usługodawcy — i, co nawet ważniejsze, nie będą mogły być sprzedawane firmom trzecim (to m.in. właśnie stąd biorą się zbyt nachalne reklamy i spam w Twojej skrzynce mailowej). To samo dotyczy właścicieli stron internetowych, z których korzystasz.
  • Dodatkowo — nikt nie będzie miał dostępu do Twojej historii aktywności w razie wycieku danych, bo poszczególne dane są rozproszone na kilku niezależnych od siebie serwerach.

Konfiguracja przekazywania prywatnego na iPhonie

Co do konfiguracji usługi — nie ma nic prostszego. Na każdym urządzeniu od Apple robi się to praktycznie tak samo; na iPhonie wystarczy wejść kolejno w: Ustawienia > [Imię i nazwisko] > iCloud > Przekazywanie prywatne i włączyć usługę jednym dotknięciem. W ten sam sposób ją wyłączysz — choć tutaj będziesz mógł wybrać, czy chcesz ją dezaktywować na kilka godzin, czy całkowicie.

Warto tylko pamiętać, że akurat przekazywanie prywatne nie synchronizuje się między urządzeniami tak, jak wiele innych ustawień w iCloud. Na każdym trzeba je włączyć/wyłączyć osobno.

Z dodatkowych opcji, możesz także włączyć lub wyłączyć szyfrowanie połączeń dla:

  • wybranych sieci komórkowych — opcję Ograniczaj śledzenie adresu IP znajdziesz wchodząc w Ustawienia > Sieć komórkowa > Opcje danych komórkowych;
  • wybranych sieci Wi-Fi — tę samą opcję znajdziesz w Ustawieniach > Wi-Fi.

Jeżeli chodzi o lokalizację adresu IP — tak jak pisaliśmy, można zmieniać jej szczegółowość. W tym celu wejdź znów w Ustawienia > [Imię i nazwisko] > iCloud > Przekazywanie prywatne i wybierz opcję Położenie adresu IP. Do wyboru będziesz mieć albo uogólnione położenie urządzenia (dobre dla wyszukiwań lokalnych), albo takie, które pokazuje jedynie kraj oraz strefę czasową, w której się znajdujesz.

Wszystkie te opcje będą dostępne oczywiście tylko pod warunkiem, że masz już włączoną subskrypcję iCloud+. Jeśli nie, wystarczy, że:

  • wejdziesz w Ustawienia > [Twoje imię i nazwisko] > iCloud;
  • wybierzesz opcję Zarządzaj miejscem na koncie (główną zaletą iCloud+ jest przecież dostęp do większej ilości GB w chmurze);
  • wybierzesz jeden z trzech oferowanych obecnie przez Apple planów subskrypcji iCloud+; każdy z pakietów powyżej darmowych 5 GB umożliwia korzystanie z przekazywania prywatnego.

Jeśli zechcesz później zakończyć subskrypcję iCloud+ — wystarczy w tym samym menu przełączyć się na pakiet do 5 GB miejsca w chmurze.

Przekazywanie prywatne i ochrona danych online

W ramach subskrypcji iCloud+ Apple oferuje dostęp do jeszcze jednej, też ciekawej funkcji — Hide my e-mail (lub po prostu, Ukryj mój adres e-mail). Pozwala ona generować losowe, unikatowe adresy mailowe do wykorzystania przy wypełnianiu formularzy, w których… niekoniecznie chcemy podawać swojego prywatnego maila. Wszystkie maile przychodzące na ten wygenerowany adres będą przekierowywane na „główną” skrzynkę odbiorczą — ale z zachowaniem pełnej anonimowości. 

A jeszcze zostając na moment przy ograniczaniu ilości danych, do jakich dostęp mogą mieć firmy — na każdym urządzeniu z przeglądarką Safari można włączyć opcję Zapobiegaj śledzeniu poza witryną. Dzięki niej firmy trzecie (na przykład platformy społecznościowe) nie będą mogły śledzić Twojej aktywności na zewnętrznych witrynach WWW i wykorzystywać ich do własnych działań. Podpowiedź: opcja ta znajduje się w zakładce Ustawienia > Prywatność Twojej przeglądarki Safari.

Podsumowanie

Przekazywanie prywatne iCloud powinno być bardzo interesującą opcją dla wszystkich, którzy martwią się tym, jak wiele danych zostawiają za sobą w internecie — a nie chcą przepłacać za usługi typu VPN. Polecamy — zwłaszcza że przy okazji masz możliwość przetestowania innych opcji iCloud+.

Powiązane kategorie

Wróć do bloga