Czy zdarzyło Ci się, że Twój iPhone nie reaguje na dotyk oraz nie daje się włączyć ani wyłączyć lub zacina się lub zawiesza? W takich przypadkach użytkownicy najczęściej sięgają po najprostszą metodę, czyli tzw. hard reset (restart). Na czym polega i czy zawsze skutkuje? A jeśli nie daje efektów, to czy istnieje inny sposób odzyskania kontroli nad swoim smartfonem? Jak zresetować iPhone poprawnie?

Wymuszanie ponownego włączenia

Resetowanie systemu polega na przytrzymaniu przycisku Sleep-Wake, który znajduje się na górnej krawędzi telefonu (ewentualnie przycisku bocznego – zależnie od danego modelu) oraz touch ID (przycisk na środku ekranu) inaczej też home button. Ekran zrobi się czarny i puszczamy przyciski. Następnie uruchamiamy urządzenie ponownie. Ostatni etap to ponowne przytrzymanie przycisku Sleep-Wake i odczekanie paru sekund.

Przy resetowaniu iPhone X, iPhone XS oraz nowszych procedura wygląda nieco inaczej. Należy w tym samym czasie nacisnąć boczny przycisk oraz jeden z przycisków zmiany głośności (dowolny) i przytrzymać je do chwili, gdy na wyświetlaczu pojawią się suwaki. Wtedy przeciągamy górny suwak i smartfon się wyłącza.

Jedną z metod dotyczącą problemu z zacinaniem się iPhone'a, przy użytkowaniu aplikacji, odbieraniu połączeń przychodzących, brakiem zasięgu oraz korzystaniem z aplikacji społecznościowych takich jak messenger można zresetować iPhone'a przez skorzystanie

z aplikacji ustawienia iPhone'a. Wybierając ustawienia ogólne, a następnie w funkcji wyzeruj mamy kilka możliwości. Resetowanie ustawień sieciowych dotyczy wszystkich aplikacji współpracujących z połączeniem komórkowym oraz internetem zaś opcja wymaż zawartość i ustawienia przywraca iPhona do stanu fabrycznego (zobacz artykuł: Tworzenie kopii zapasowej przed wyzerowaniem pamięci). W przypadku powyższych sytuacji to uniwersalny sposób, który sprawdza się we wszystkich modelach.

W celu zresetowania ustawień sieciowych pamiętaj, że twój iPhone może powiadomić Cię o wprowadzeniu pinu do karty operatora z którego usług korzystasz.

Warto podkreślić, że gdy zastosujemy twardy reset iPhone nie powróci do ustawień fabrycznych, co oznacza, że nie grozi nam utrata ważnych danych.

Tworzenie kopii zapasowej przed wyzerowaniem pamięci

Bywają sytuacje, w których powrót do ustawień fabrycznych to konieczność, np. gdy przymierzamy się do sprzedaży smarftona. Resetowanie zdaje egzamin również w przypadkach, gdy hard reset nie przyniósł oczekiwanych efektów. Należy jednak pamiętać, że kiedy przywrócimy ustawienia fabryczne iPhone zostanie wyczyszczony z całej zawartości. Procedura wiąże się nie tylko z usunięciem informacji, które znajdują się w pamięci urządzenia, lecz również z automatyczną aktualizacją systemu iOS do najnowszej wersji. Mając to na uwadze, przed przystąpieniem do czynności trzeba się upewnić, że istnieje kopia zapasowa danych, ustawień oraz aplikacji (tzw. backup iPhone) lub sporządzić ją, jeśli jej nie ma. Będzie przydatna również w przypadku uszkodzenia, utraty lub wymiany telefonu na nowy.

Kopię informacji zawartych w pamięci iPhone można utworzyć przy pomocy komputera poprzez aplikację itunes na mac lub windows oraz w chmurze iCloud. W drugim wariancie jest tworzona automatycznie każdego dnia poprzez Wi-Fi, po wcześniejszym włączeniu opcji Backup w iCloud w ustawieniach. Później wystarczy jedynie połączyć smarfton z siecią, podłączyć go do źródła zasilania i zablokować.

Jak wrócić do ustawień fabrycznych?

Proces przywracania ustawień fabrycznych polega na wyzerowaniu (wymazaniu) jego pamięci.

Aby rozpocząć procedurę, należy przejść do ustawień i kliknąć ogólne, a następnie Wyzeruj i wybrać "wymaż zawartość i ustawienia". Ten etap wymaga podania kodu blokady ekranu. Pamiętaj, że wprowadzenie poprawnego kodu jest istotne, gdyż dla twojego bezpieczeństwa iPhone blokuje się na krótki czas, a przy kolejnych próbach niestety będzie musiał zostać odtworzony, co skutkuje utratą danych. W sytuacji gdy nie pamiętamy kodu, istnieją dwie możliwości: wyzerowanie smartfona przy pomocy komputera oraz użycie trybu odzyskiwania i ustawienie nowego kodu.

Jeśli nie chcemy tracić całej zawartości, możemy ograniczyć wymazywanie do wszystkich ustawień lub tylko do sieciowych. Pierwsza opcja przywraca domyślne ustawienia prywatności, lokalizacji i sieci, układ ekranu początkowego, słownika klawiatury oraz kart używanych w Apple Pay, ale za to nie usuwa multimediów ani żadnych danych. Drugi wariant zeruje ustawienia sieciowe. Znikną poprzednio używane sieci, jak również te ustawienia VPN, które zainstalowano inaczej niż przez profil konfiguracji lub serwer zarządzenia urządzeniami mobilnymi (MDM).

Jak widać, odzyskanie panowania nad swoim iPhonem nie powinno sprawiać użytkownikom większych trudności. Jeśli jednak żadna z powyższych metod nie odnosi skutku, zapewne doszło do bardziej złożonej awarii, a wtedy nie obejdzie się bez wsparcia pracowników serwisu